TYGODNIOWE MENU

POSIŁEK/DZIEŃ TYGODNIA

JADŁOSPIS 18-22.11.2024

Woda niegazowana jest dostępna dla dzieci przez cały dzień

ALERGENY

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: Herbata z cytryną, chleb kołodziej z masłem , kiełbaska z rożna, sałatka z pomidorów, zielonej cebulki na jogurcie naturalnym,

II mus kaszka manna z malinami, pomarańcza

OBIAD: Żur z ziemniakami na wkładce mięsnej,

Kluski leniwe z sera białego i szpinaku, kompot

PODWIECZOREK: Kakao, chałka z masłem i miodem

1

 

1,7,9

 

1,3,7

WTOREK

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami zbożowymi, bułka maślana z dżemem

II sok karotka, ogórek zielony i kalarepa w słupku

OBIAD: Zupa marchewkowa z ryżem na wywarze jarzynowym ze śmietaną,

Ziemniaki, kotlet mielony, buraczki zasmażane, kompot

PODWIECZOREK: Owocowy talerz (banan, gruszka, kiwi), czekolada gorzka

1,7

 

 

1,3,7,9

 

 

 

ŚRODA

ŚNIADANIE: Szwedzki stół: herbata z cytryną, chleb graham/pszenny z masłem, polędwica sopocka/ polędwica drobiowa, ser żółty, jajko ze szczypiorkiem, pomidor

II napój mleczny Actimel, banan

OBIAD: Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym na wkładce mięsnej,

Spaghetti bolognese z mięsem i warzywami, kompot

PODWIECZOREK: Deser mleczno-czekoladowy, biszkopty

 

1,4,7

 

 

 

1,9

 

 

1,7

 

 

CZWARTEK

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, bułka grahamka z masłem serkiem twarogowy i rzodkiewką

II sok tłoczony, mandarynka

OBIAD: Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze ze śmietaną,

Sałatka jarzynowa, kurczak z rożna, kompot

PODWIECZOREK: Ciasteczka kukurydziane z żurawiną (wyrób własny), soczek owocowy

1,7

 

 

1,7,9

 

 

1

PIĄTEK

ŚNIADANIE: Herbata z cytryną, chleb z masłem pastą z boczku i jajek z ogórkiem konserwowym i papryką czerwoną

II serek Bakuś do kieszonki, winogrono

OBIAD: Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, kalafiorem

i brukselką z zacierką na wkładce mięsnej ze śmietaną,

Ziemniaki, panierowane polędwiczki z mintaja, surówka z kapusty kiszonej, kompot

PODWIECZOREK: Sok Kubuś Go, wafelki ryżowe o smaku Pizza

1,7

 

 

1,3,4,9

 

1,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przedszkole zastrzega sobie prawo do niewielkiej zmniany w jadłospisie