Jesteś tutaj: Start / JADŁOSPIS

JADŁOSPIS

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

JADŁOSPIS 16-20.05.2022 R.

POSIŁEK/DZIEŃ TYGODNIA

Woda niegazowana dostępna jest dla dzieci  przez cały dzień

ALERGENY

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE: Herbata z cytryną, chleb pszenny z masłem szynką konserwową, serem żółtym i pomidorem

II  arbuz,

OBIAD:  Zupa ogórkowa z ryżem na wywarze jarzynowym ze śmietaną,

Ziemniak pieczone, kefir, kompot

PODWIECZOREK:  Mleko, bułka kajzerka z masłem serkiem homogenizowanym

1,7

 

 

1,3,7,9

 

1,7

WTOREK

ŚNIADANIE: Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi, weka z masłem, papryka czerwona

II  sok tłoczony czerwone słońce(jabłko, marchew, papryka, pomarańcza),

OBIAD: Lane ciasto na rosole

Ziemniaki, kotlet mielony, buraki zasmażane, kompot

PODWIECZOREK:  Owocowy pucharek ( banan, winogrono), biszkopty

1,7

 

 

1,3,7,9

 

 

 

ŚRODA

ŚNIADANIE:  Herbata z cytryną, chleb sezamowy z masłem

 i pastą z boczku i jajka, ogórek kiszony

II  soczek wieloowocowy

OBIAD:   Żur z jajkiem i białą kiełbasą na wywarze  ze śmietaną ,

Risotto z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym, kompot

PODWIECZOREK:  Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym(wyrób własny), chrupki kukurydziane

 

 

1,3,11

 

 

 

1,3,7,9

 

 

1,7

 

 

CZWARTEK

ŚNIADANIE:  Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, bułka kajzerka z masłem i serem żółtym

II   surówka z tartej marchewki i jabłka, woda zcytryną

OBIAD: Zupa kalafiorowa z manną na wywarze jarzynowym ze śmietaną 

Makaron pełnoziarnisty, pulpety drobiowe w sosie paprykowym, mizeria ze śmietaną kompot

PODWIECZOREK:  Budyń śmietankowy, gorzka czekolada

1,7

 

 

1,7,9

 

 

1,7

PIĄTEK

ŚNIADANIE:  Kakao, weka z masłem i pastą z jajek i szczypioru

II  gruszka

OBIAD:    Zupa selerowa z makaronem na wywarze jarzynowym ze śmietaną

Ziemniaki, paluszki rybne, surówka z kapusty kiszonej, kompot

PODWIECZOREK:   Herbatka owocowa, Wafel andrutowy przekładany masą kakaową (wyrób własny)

1,3,7

 

 

1,3,4,7,9

 

1,3,7

Przedszkole zastrzega sobie prawo do niewielkiej zmiany w jadłospisie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy